Previous
Next
Mosolytervezés - Smile Design
Arckezelések

Fogorvostól való félelem, félelemoldás a fogászaton

Az emberek többségében félelem és szorongás érzése keveredik, ha meghallják a fogorvos szót, s ebből kifolyólag sokan csak akkor fordulnak fogorvoshoz, ha már nagy a baj. A fogszuvasodás, a fogon megjelenő kis fekete pont kezdetben még nem okoz fájdalmat, s akár fél év is eltelhet, mire a kis pontból lyuk alakul ki, s bizony ha megfájdul a fogunk, az már régen rossz.
 
A nagyobb baj elkerülése érdekében elsődleges a prevenció, azaz az éves fogászati kontroll betartása. A fogszuvasodás, fogágy betegségek korai stádiumban felismerhetők és orvosolhatók, megelőzve számos egészségügyi szövődmény kialakulását. A szájüregben számos panaszt nem okozó krónikus gyulladás bújhat meg, mely területek baktériumokkal zsúfoltak. Ezen kórokozók a vérkeringésbe jutva más szerveink megbetegedéséhez vezethetnek. Helyezzük tehát a hangsúlyt a fog eredetű gócok megelőzésére, tartsuk be az évenkénti szűrővizsgálatokat, előzzük meg a bajt!
A fogorvostól való félelem rögzülésének elkerülése érdekében óvodáskorban el kell kezdeni a fogorvoshoz járást: a gyermek megismerkedhessen a rendelővel, a fogorvossal, a különböző fogászati kezelőeszközökkel, így ezeket megszokva, ha tényleges beavatkozásra kerül sor a későbbiekben ismerősként tekint a helyzetre.

Manapság a fogászati beavatkozások nagyon kevés fájdalommal vagy kellemetlenséggel járnak, hála a magas fordulatszámú fúróknak, a helyi érzéstelenítőknek és technika korszerűsödésének. Bizonyos fokú félelem vagy izgatottság teljesen természetes a fogorvosi kezelések előtt, a baj akkor van ha ez az érzés beteges fóbiává, pánikszerű félelemmé növi ki magát. A félelem sokakban olyan erős szintű lehet: még a fogfájást is inkább eltűrik, elviselhetőbbnek érzik, mintsem fogorvoshoz forduljanak. Egy fájó fog azonban fájdalomcsillapító tabletták szedésével sem gyógyul meg önmagától, s előbb-utóbb utunk a fogászati székbe vezet. Miért ne tennénk meg e lépést minél előbb, amikor még minél kisebb kellemetlenséggel jár a kezelés, és miért ne élnénk a szűrővizsgálatok igénybevételével?

Sokunkat megnyugtat, ha tisztában vagyunk azzal, hogyan is zajlik a kezelés, ezért a fogorvos sokat tehet a beteg érdekében azáltal, hogy részletesen közli vele épp mit készül tenni, mit fog érezni a páciens. Egy jó fogorvos egyénre szabottan képes alkalmazkodni a beteg lelkületéhez és mindent elkövet annak megnyugtatására. Már egy apró gesztus sokat segíthet a páciens feszültségének, szorongásának oldásában, például egy kézfogás, érintés, kedves szó, figyelemelterelés s a jó fogorvosok tudják mikor van ezeknek helye a kezelés során. Egyes fogorvosok hipnózist is alkalmaznak vagy altatásban végzik a beavatkozást.

Mit tehet a páciens félelme enyhítése érdekében?

  • Olyan fogorvost válasszon, akiben megbízik, hisz a beteg és fogorvos kapcsolat meghatározó.
  • Beszéljen kezelőorvosával félelmeiről már az első alkalommal, így fogorvosa tudni fogja, hogy ön megnyugtatást igényel és ennek megfelelően fogja kezelni félelmét.

De mitől is félünk a fogorvosnál? Kiszolgáltatottságtól, szagoktól, tűtől, fúrótól, fájdalomtól, attól, hogy nem hat az injekció, a fogorvos az ínyemet megfúrja, a vér látványától és ízétől foghúzáskor. Bármi oka is van félelmednek, bátran oszd meg kezelőorvosoddal, hogy együttműködve legyőzhessétek szorongásodat, s felszabadultan ülj a kezelőszékbe.

© 2012-2021. NiCo Dental
Esztétikai Fogászat Budapest
Fogorvos Budapest
SEO