Previous
Next
Mosolytervezés - Smile Design
Arckezelések

Ideiglenes koronák

Korona készítésekor a végleges zárókorona felhelyezése előtt, míg azt elkészítik a levett minta alapján, a fogzománctól megfosztott lecsiszolt csonkot védeni kell a külső hatásoktól. A megfelelő védelmet szolgálják az ideiglenes koronák felhelyezése az érintett fogakra, melyek speciális műanyagból, un. akrilátból készült, esztétikailag igényes kialakítású, fogszínű koronák átmeneti megoldásként. Az ideiglenes koronák színében nincsenek meg azok az árnyalatok és transzparenciák mint a végleges koronánál, de ennél az átmeneti fogpótlásnál nem is ez az elsődleges szempont. 
Mivel ezek az ideiglenes koronák funkcionalitás szempontjából távol állnak az igazi, végleges koronáktól, csak és kizárólag átmeneti megoldást jelenthetnek. Hátrányuk ugyanis, hogy gyorsan kopnak, nem jó a széli záródásuk, felhelyezésük és viseletük csak a végleges korona felhelyezéséig javasolt és engedett meg, azaz pár hétnél, hónapnál tovább nem viselhetők a fogak szuvasodásának veszélye nélkül.

Ideiglenes korona készítése, felhelyezése

Az ideiglenes korona is elkészítést igényel, melynek menete a következő. A csonk előkészítését megelőzően lenyomatot veszünk a fogakról, ezt követi a csiszolás, majd a lenyomat akriláttal való kitöltése, amit visszahelyezünk a lecsiszolt, előkészített fogra. A formázás előtt folyékony vagy puha műanyag, fény vagy egyéb katalizáció hatására keményedik meg az ideiglenes korona, kialakítva az elvárt fogformát.  Megszilárdulása utána  koronát eltávolítjuk a lenyomatból, esztétikus és kényelmes alakúvá csiszoljuk és ideiglenes rögzítő cementtel a fogcsonkhoz ragasztjuk. Ezt ez eljárást akkor alkalmazzuk, ha a végleges korona felhelyezésének kezelési ideje 1-2 hét csupán, hisz ezzel a módszerrel a fogorvosi székben azonnal elkészíthető az ideiglenes korona.
Ha a kezelési idő hónapokat vesz igénybe, akkor az ideiglenes koronák kialakításánál fogtechnikusi segítség igénybevétele szükséges, aki fogtechnikai laboratóriumban készíti el az ideiglenes fogpótlást. Az ideiglenes koronák elkészüléséig sem kell foghiányosan lenni, mert a fogeltávolítást követő 4-6 hetes sebgyógyulási időszakban is biztosítható, hogy már a foghúzás napjára elkészülhet az ideiglenes híd, melyet a foghúzás után rögtön felragasztanak.
Az ideiglenes korona felhelyezése ideiglenes rögzítő cementtel történik, ez a megoldás lehetővé teszi, hogy eltávolítása a fogról annak roncsolása nélkül megvalósítható legyen; valamint a közbülső kezelések idejére is könnyen eltávolítható és visszahelyezhető legyen. Ez a viszonylag gyenge rögzítési módszer azonban nem kis hibaszázalékkal járhat az ideiglenes korona leesésével, ez esetben a pácienst fogászati centrumunkban soron kívül ellátjuk és visszaragasztjuk az ideiglenes koronát fogára.

Ideiglenes részleges protézis (a gyógyulás idejére)

Ez egy másik választási lehetőség; foghúzás esetén a kivehető egy, két vagy akár három fogas kivehető fogpótlás (részleges protézis) a gyógyulás idejére. Részleges protézis egy olyan kivehető műanyag fog, melyre íny kapcsok vannak rögzítve, ezek segítségével kapaszkodik meg a szomszédos fogakon az ideiglenes fogpótlás. Olyan esetekben alkalmazzuk leginkább a részleges protézis használatát, ha nincs lehetőség a pontszerűen ragasztott ideiglenes korona készítésére, vagy több egymás melletti fog ideiglenes pótlását kell megoldani.

Ideiglenes koronák:MennyiségÁr (Ft)
Ideiglenes műanyag korona - rendelőben elkészítve (azonnali)darab

9.000 Ft-tól

Ideiglenes műanyag korona - technikusi (másnapra)darab

25.000 Ft-tól

Pontszerűen ragasztott ideiglenes korona (a gyógyulás idejére)darab

25.000 Ft-tól

Ideiglenes részleges protézis (a gyógyulás idejére)1-4 fog

25.000 Ft-tól

© 2012-2021. NiCo Dental
Esztétikai Fogászat Budapest
Fogorvos Budapest
SEO